-זכוכית מגדלת בחג/שבת

השאלה: נר שכבה ביום טוב- האם מותר להדליקו מחדש, מקרני השמש בעזרת זכוכית מגדלת , בבחינת אנרגיה אש קיימת/דולקת?

לחילופין- לחמם מזון בשבת בעזרת זכוכית מגדלת שהוכנה מבעוד מועד על מתקן יציב כאילו פלטת שבת שהופעלה ע"י שעון שבת(השמש).

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/20/2013 4:54:35 AM
בס"ד

שלום וברכת ד' עליך

המשנה (ביצה לג) אוסרת הוצאת אש ביו"ט אפילו מן המים, ורש"י במקום הסביר שהכוונה להוציא אש על ידי חום השמש במים, והרי זה כזכוכית מגדלת, עיין מ"ב (סי' תקב ס"ק ד). על כן כל הבערה היוצרת אש חדשה הרי זה מוגדר כמוליד אש. ברור שחמום מאכל שאיננו מוליד אש חדשה, אלא חמום בשמש וכדו' לא נאסר ביו"ט, ולכן אם יכול לחמם בעזרת אור השמש אפילו שהוגברה על ידי בנ"א, כל זמן שאין הולדת אש חדשה הדבר מותר.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום גוש קטיף