לג בעומר

השאלה: מדוע לא מבטלים את מנהג המדורות בלג בעומר?
מדוע אף רב או פוסק חשוב לא יוצא בקריאה לציבור להמנע מהמנהג,
הרי זה זיהום אויר, הרס הסביבה, סכנת נפשות, כרוך בלכלוןך, גניבה ועוד.
אשמח לתשובה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/20/2013 2:59:32 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מעשה באניה שחשבה להשבר בים סוער, וחששו שמא תטבע, רב החובל אמר לכל הנוסעים שיקלו על משא האניה וישליכו את הציוד הכבד לים. אחד הנוסעים רץ מיד לזרוק את הטלית ותפילין שיקלו על האניה. והמבין יבין.
אין מבטלים מנהגים בעם ישראל, ולכל מנהג יש שורש ומקור ולא נעשה מעצמו. ועל כן אם זה היה הגורם היחידי והאחרון לזהום אויר, הרס הסביבה וסכנת נפשות, אולי היה מקום לחשוב על כך, אבל זיהום אויר בכך שכל עם ישראל עושה "מנגל" ביום עצמאות דבר שמפיק חום רב יותר ממספר מדורות בודדות, על זה לא חושבים לבטל. סכנת נפשות גדולה יותר מאשר נסיעה בכבישים. זיהום אויר כאשר כמויות נייר העיתונים כ 1/2 קילו עם המוספים, דבר שגורם לכריתת יערות ולשנוי כל המאזן האוירי בעולם, ואנשים רצים לקנות עתונים אלו בכמויות, ולא עוד העיתון עצמו הוא מזהם אוירה בתוכנו הכתוב בו. עשן המכוניות בכל יום הוא גדול מהזיהום של המדורות בל"ג בעומר. אלו נראים לי דברים יסודיים יותר לטיפול, לאחר שיגמרו את הטיפול היסודי בגורמים הגדולים אפשר יהיה לגשת לטיפול במדורות, אבל להשליך דבר ראשון את מנהגי ישראל, לא נראה שזה שייך לרבנים.
אמנם הרבנים צריכים לפרסם שיש להזהר במדורות, וכן להזהר מתערובת המינים (בנים בנות) ולכן כדאי להשתדל לעשות מדורות מרכזיות מסודרות עם אמצעי הגנה (כבוי אש) שלא יגיע חלילה סכנה ופגע ביום זה, ואת זה הם באמת עושים.
בכל מקרה כדאי לכל מי שלא עושה מדורות (אין חובה) ללמוד ביום זה על מעלתו של ר´ שמעון בר יוחאי, על תורת הסוד, ולהתקשר ליום על ידי טהרת המחשבה.