פרות טו בשבט

השאלה: א) מדוע אוכלים בטו בשבט בעיקר פרות יבשים, ולא פרות חיים.
ב) אדם שלא רגיל כל השנה לאכול זיתים, האם יאכל זיתים רק בטו בשבט משום מצוות היום ?
ג) מדוע נקראת סעודת טו בשבט בשם "סדר טו בשבט".
ד) מדוע נוהגים לערוך את הסדר בעיקר בשעות הלילה, מדוע זה שונה ממועדים אחרים, למשל בפורים הסעודה העיקרית נערכת בשעות היום.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/20/2013 2:38:30 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. כי אין פירות טריים בתקופה זו (תאנים), אבל מי שיש לו טריים עדיף שיאכל טריים. כמו כן הצדיקים האמתיים אוכלים פירות טריים גם כן.
ב. כדאי להרבות בשבח ארץ ישראל, וזית הוא אחד משבעת המינים. הייסוד היום הוא להרבות בשבחה של ארץ ישראל וקדושתה, ומזה נובע שנות המעשר.
ג. כי המקובלים ערכו זאת על פי חכמת הקבלה, חלק מפירות שאוכלים את התוך וחלק פירות שאוכלים את החוץ וחלק פירות שאוכלים הן את הפנים והן את החוץ. על כן יש סדר באכילה על פי חכמת הקבלה.
ד. זה יום עבודה, ורק בלילה יש זמן לעשות סדרים.
ה. העיקר בטו בשבט איננו אכילת פירות אלא ללמוד מצוות התלויות בארץ, ובייחוד שבטו בשבט מתחילה שנת מעשר עני, יש ללמוד היטב את ההלכות ולהרבות בנתינת מעשר עני לעניים.