חרם דרבנו גרשום

השאלה:

שלום הרב.
א. הסתכלתי בכוונה בדברים אישיים של חבר בלי רשותו. וראיתי ביו"ד סימן של"ד ברמ"א שמי שעושה את זה עבר על חרם רבינו גרשום והוא מוחרם עד שהוא יעשה התרת חרמים בפני עשרה אנשים. רציתי לשאול אם זה באמת כך או שמספיק שאני יעשה
תשובה? (אני ממש מצטער ומתחרט על מה שעשיתי).
ב.האם זה משנה אם ביקשתי ממנו סליחה והוא סלח?

אם יש על זה מקורות אשמח להפניה. תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. חרם דרבינו גרשום הוא על מכתבים שנשלחו ולא ברור אם גם על דברים אישיים, ולכן אע"פ שעשית שלא כראוי ייתכן שלא נפלת ברש החרם ולכן אולי אינך צריך התרה.
ב. כאמור, אם עברת בחדר"ג צריך התרה, וסליחה אינה מספקת, אבל במקרה הנוכחי די בסליחה.