אמירה לגוי בדאו'

השאלה:

ראיתי במ"ב שבמצווה דרבים ניתן להקל באמירה לגוי בדאו' רציתי לשאול את כבוד הרב שליט"א?

א.האם זה נכון לומר שמצווה דרבים זה אפילו 10 אנשים שהרי הגמ בברכות מגדירה זאת כמצווה דרבים לעניין שחרור עבד להשלמת מניין? אם לא, אשמח לדעת מדוע זו אינה ראייה?

ב. האם מצווה דרבים זה רק באפרושי מאיסורא כגון תיקון עירוב המובא במ"ב או שמא זוהי רק דוגמא אך אה"נ שגם עונג שבת וכו' כלול בזה.

המון המון תודה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. מסתבר שמצוה דרבים היא גם בעשרה אנשים.
ב. צריך לדון בדבר לגופו וקשה להחליט תאורטית. לדוגמא האם לצורך עונג שבת של רבים יהיה מותר לבשל בהמה בשבת? ודאי שלא! לעומת זאת לומר לגוי להפעיל מזגן בביכנ"ס ביום שרב כבד יתכן שיהיה מותר.(הרב אלישיב אוסר גם זאת)