בציעת פת בשבת

השאלה:

כבוד הרב, אין לי מנהג אבות בנוגע לבציעת הפת בשבת.
א. מה הדרך הטובה לעשות- האם לעשות רישום על החלה, לברך ואז לחתוך עם סכין?
האם אפשר לוותר על כך ופשוט לחתוך עם הידיים? האם יש עדיפות בדרך מסוימת? אני אשכנזי.
ב. ראיתי אצל ספרדים מנהג לומר "פותח את ידך.." ואז לברך המוציא. אצלינו לא נהגו כך אולם אני אוהב מנהג זה ומרגיש שהוא יוסיף לי כוונה בברכת המוציא ושמחה באכילת הלחם. האם ניתן לאמצו?
תודה רבה

התשובה

הרב יעקב אריאל |

תעשה רושם עם הסכין ותחתוך אחר הברכה בסכין.
כבוד השבת מחייב לנוהג בכבוד ולא קריעה בידים שאיננה מכובדת אלא א"כ מדובר בפיתה וכדו'
מנהג אשכנז לא להוסיף בין נטילה לברכה שום מילים מחשש הפסק.
אך הספרדים סבורים שאמירת הפסוק היא צורך הברכה ולכן אינה הפסק