הנאה ממעשה נכרי בשבת

השאלה:

מה דעת הרב על שימוש בנכרי (כמובן על פי כללי האמירה המותרים) בשבת , בבית שאין הנכרי מתגורר בו, היינו לקרא במיוחד לגוי שיבא לעזור.
א - נפל החשמל בליל שבת בבית שיש בו גם ילדים.
ב - נפילת חשמל בשבת בקיץ (הצורך גם עבור אוכל חס וגם עבור מזגן).
ג - אותו המקרה כשיש אישה בהריון שהחום קשה לה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הכלל בהלכה הוא שאמירה לנוכרי בשבת אסורה חוץ מאמירה לעשות מלאכה דרבנן במקום צער או הפסד גדולים יש מתירים אמירה לנוכרי להדליק אור בליל שבת במקום הסעודה למרות שזו מלאכה דאורייתא כי הדבר נחשב לצורך גדול במיוחד (רמ"א סי' רעו) אך בדרך כלל הכלל האמור תקף