הסרת איפור בשבת

השאלה: שלום כבוד הרב, האם מותר להסיר איפור בשבת? ראיתי שאסור, וזה קשה, איך אפשר שתישאר כל השבת עם פנים מוש?? תודה מקור- http://din.org.il/2018/09/05/%d7%94%d7%a1%d7%a8%d7%aa-%d7%90%d7%99%d7%a4%d7%95%d7%a8-%d7%91%d7%a9%d7%91%d7%aa/

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ד' תשרי תשע"ט 17:22

ב"ה

שלום וברכה

תלוי באיזה איפור מדובר, אם מדובר באבקת איפור שאינה נדבקת כלל לעור ע"י חומר שומני, אזי אפשר להסיר איפור כזה בשבת במטלית יבשה, כיוון שלא הייתה כאן  צביעה וממילא אין כאן בעיה של מחיקה.

אולם איפור שהשימוש שלו שהוא נדבק בעור, כתב הרב שלמה זלמן אוייערבאך זצ"ל שיש בכך בעיה של מוחק על מנת לצבוע, ואם מסירים זאת על ידי מטלית לחה יש בכך גם תולדה של מלבן.

אכן, כאשר במציאות של שעת הדחק בלבד, כגון אשה שרוצה לטבול בשבת והיא מגלה שנשארו לה שאריות של איפור, שזה "מיעוט שהיא מקפדת עליו" שהקלו להסיר איפור כזה בשבת בחומר נוזלי בלי מטלית לחה, ולסמוך על כמה סברות לקולא, אך לא פסקו כן, אלא בגלל הצורך בטבילה, ולא במציאות אחרת (עפ"י הספר אוהל שרה של הרב י. ישעיהו נוייבירט זצ"ל על הלכות טבילה בשבת ויו"ט, ובהערות שם, וכן במאמר בתחומין תשע"ח בנושא).

בברכת התורה והארץ וגמר חתימה טובה

אהוד אחיטוב