חרשים ושבת

השאלה: בס"ד

זוג טרי פנו אליי ובקשו עזרתי . הבעל ואשתו שניהם חרשים . לאחר שנולד להם תינוק הם קנו גלאי קול שתפקידו לגרום למנורה להבהב כאשר התינוק בוכה וכך אמו יודעת שהוא צריך אותה . הגלאי הזה גם עוזר לאמא לקום באמצע לילה כדי להניק אותו . המנורה המהבהבת חיונית מאד עבורם כי מאחר והם אינם שומעים אז הם נעזרים במנורה הזו . ועתה יש בעיה של חילול שבת . אני אמרתי להם שלפי דעתי מותר להשתמש בכלי הזה מכיוון שהתינוק הוא קטן ופטור . אבל יש בעיה שלפעמים אנשים או ילדים גדולים שיש בבית מדברים בקול או שיש צעקות וכן כל מיני רעשים ברקע אז הם גורמים למנורה להבהב . וזה אסור לאנשים גדולים . אמרתי להם שאני לא יודע מה לומר במקרה המיוחד הזה בגלל שהם חרשים ואני שולח לכם את השאלה שלהם ומבקש שתנחו אותם איך להסתדר עם זה בשבת .
תודה ובברכת התורה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/29/2013 8:12:51 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. יישר כח על הרצון לעזור לזוג.
ב. יש לבדוק את המנורה של הגלאי האם היא עשויה מחוטי להט (מנורה רגילה) או שזו נורה הנקראת "לאד" שאין בה חוטי להט, ואז איסורא מדרבנן.
ג. במקרה שהנורה היא ללא חוטי להט, כדאי להפעיל את הנורה בשעות הלילה על ידי שעון שבת, אם אין צורך בשעות היום.
ד. אם צריך את המכשיר כל היום אזי ישתדלו להטמינו בשעות שאין בו צורך כלל.
ה. אם אין בו חוטי להט, ואדם ללא ידיעה הפעיל על ידי שיעול או קול אין בכך איסור.

כתיבה וחתימה טובה