טלטול בשבת

השאלה:

לכבוד הרב אריאל שלום.

זוג צעיר שיש להם תינוקת בת שנה נוסעים לחו"ל למספר שבועות, לשמור על הסבתא הזקנה. הסבתא זקוקה לליוי צמוד כל שעות היום. הסבתא שוהה בקרוואן קטן הנמצא ביער. ואילו הזוג במשך הלילה ישנים במלון זול ופשוט בכפר הסמוך במרחק של כקילומטר. קהילה יהודית פעילה, נמצאת במרחק של כמאה קילומטר משם. גם בשבת יש ללכת לעזור לסבתא. במקום אין עירוב כלל. אולם גם אין שם רשות הרבים מן התורה, יען כי מדובר באיזור ספר. האשה מניקה כל כמה שעות ועל אף שאפשר לומר שתשאר בחדר בשבת והבעל ילך לסבתא, אין אפשרות כזאת, יען כי זקוקים לה לטפל בסבתא. ואילו גם אם האשה תשאב חלב ותשאיר את הבעל עם התינוקת, אין אפשרות כזאת, יען כי אין זה בטוח לתת לאשה צעירה ללכת ביער לבד. מה גם שזקוקים לשני בני הזוג לטפל בסבתא.

השאלה היא: מה לעשות עם התינוקת בשבת כאשר אין עירוב במקום? להשאיר אותה במלון לבד, לא בא בחשבון. אין שם מי שישמור עליה. האם יש דרך כשרה לקחת את
התינוקת איתם בשבת מבלי לעבור על האיסור של טלטול?

בתודה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הדרך הפשוטה היא לשכור נכרי שיעביר את התינוקת ממקום למקום בשבת. וכיון שאין המדובר ברשות הרבים אלא בכרמלית ורה"י אין כאן איסור תורה והרי זה שבות דשבות במקום מצוה וצער ומותר.