ל"ט אבות מלאכות במדבר

השאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א.

מלאכת זורע, קוצר,מעמר... הן מלאכות האסורות מן התורה - כיצד בני ישראל קיימו את אותן מלאכות, האם הם קנו מסוחרים במדבר, זרעים של צמחים והם היו צריכים לחרוש באדמה כדי להצמיח אותם? ואם נאמר שכן, הרי המדבר היה מקום שלא יורדים בו גשמים,וגם האדמה לא טובה כדי לזרוע שם. יש לי קושי במלאכות הללו.

מלאכת דש - מה היו צריכים להפריד מהצמחים? יש את הדוגמא של להפריד גרעינים מהשיבולים, אבל מה הם היו צריכים לפרק מאותן צמחים, שכן את הצמחים היו צריכים להפיק מהם צבע?

תודה וכל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אף מלאכות שלא יכלו לקיימן במדבר נאסרו, הרי התורה לא ניתנה לימי המדבר שהיו קצרים מאד ביחס לחיי עמנו. ונאסרו לפי הגמרא מלאכות שהיו נצרכות לחומרי הכנת המשכן בין אם הם עשו זאת בפועל ובין אם קנו זאת מאחרים. מכיון שבאופן עקרוני א"א לבנות את המשכן בלעדיהן הן נחשבות לאבות מלאכה