מיחם לשבת, מתקנים מתנפחים

השאלה: ב"ה

שלום רב,
(אנחנו מעדות המזרח אם זה משנה משהו להלכה זו)

האם מותר לגוי של שבת למלא לי בשבת מיחם שנגמרו בו המים, אם כן האם לבקש ממנו לפני שבת
או שאפשר לרמוז לו ש "נגמרו לי המים במיחם"

שאלה שניה
האם מותר למלא מתקן מתנפח בשבת ע"י שעון שבת

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 2:10:17 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

א. לא התירו אמירה לעכו"ם אלא לצורך גדול, אבל מיחם לא נראה לי שנחשב כצורך גדול, וכמו כן יש מפסקים שלא ישרפו. על כן אין כאן הפסד אם יפסיק לעבוד, אלא א"כ יש אדם חולה (זקן או ילד שחייבים דבר חם בגלל בריאות) אפשר להקל ברמיזה לעכו"ם בשבת.
ב. מתקן מתנפח יש רעש של משאבה ויבוא לחשוד שהפעלת בשבת, אמנם שעון שבת מתירים כיוון שהכל יודעים שזה נעשה על ידי שעון שבת, אבל מתנפחים אין בכך רגילות, ויבוא לידי חשד, ועל כן אין לעשות כן בשבת עצמה. אמנם יש דעות שהשמעת קול איננה מביאה לחשד, אבל נראה שכיוון שזה מחלוקת ראשונים לא צריך להקל בכך, אלא לנהוג כדעות הסוברות שיש איסור בדבר.