עירובין

השאלה:

א. בישוב מוקף עירוב חצרות של גדר, מכשירים בצד הישוב שטח גדול להרחבה, את ההרחבה הקיפו גדר ופרצו את הגדר הישנה. האם האזור שמכינים בו תשתיות נחשב כמיועד לדירה ואינו מפריע לעירוב החצרות או שנחשב כאינו מוקף לדירה ולכן אוסר את שאר הישוב?
ב. מחנה צבאי שאף המטווחים מגודרים עם המחנה נחשבים כמוקפים לדירה או שנחשבים כשדה זרעים ואוסרים?
ג. לעניין עירוב תחומין האם מודדים את העירוב מהבתים או מהגדרות של הישוב אף שמרוחקים מהבתים?
ד. אם הגדר מרוחקת מאד מהבתים (כמו במטווחים לעיל) האם עדיין מודדים מהגדר ולא מהבתים?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. מלכתחילה מן הראוי לא להתבסס על היתרו של הדבר שמואל (מופיע בביאור הלכה לסי' שנח) ולכלול בישוב שטחים גדולים שאינם משמשים לדירה, ורק בדיעבד מותר להתבסס על היתר זה. ולכן מן הראוי לסגור את השטח הישן ע"י צורות הפתח וכד'.
ב. כנ"ל, מטווחים אינם משמשים לדירה וודאי אין ןבגדר אחת עם המחנה.
ג. מודדים מגדרות הישוב.
ד. מודדים מהגדרות אבל כמוש"כ לעיל מן הראוי לא להתבסס עליהן. ולגדור אותם בגדר אחרת.