עלוני תורה בשבת

השאלה:

לכבוד הרב,
נניח שבבית כנסת כלשהו גורמי חוץ מביאים מדיי שבת עלוני תורה לבית הכנסת.
חלק מהעלונים כוללים תכני תורה ראויים בפיקוח של רבנים ותלמידי חכמים גדולים, ואילו בחלקם יש פגמים שונים, לרבות דברי חולין,אולי צניעות וכיו"ב.

לגבאים אין זמן ויכולת לברור את הבר מהתבן ולהחליט איזה עלון ראוי ואיזה לא. האפשרות היא או להוציא הכל, או לאפשר הכל.

מה הדין במקרה כזה, האם יש להוציא את כל העלונים מבית הכנסת, או לאפשר את כולם?

אם נאפשר את כולם אז רבים יזדכו בדברי תורה כשרים; רבים יזכו ללמוד הלכות חדשות ולעסוק בליל שבת בעניניי קודש במקום בלשון הרע ודברים בטלים. מצד שני קיים חשש שאנשים ימשכו גם לעלונים הפחות ראויים ויקראו דברי חולין, כולל בשעת התפילה..(בוא נניח שאפשר לבקש מהציבור שלא לקרוא בשעת התפילה). כך שלא ניתן להשיג את 2 המטרות בו זמנית, וכל דבר יבוא על חשבון השני.

השאלה היא מה נכון להלכה.

בברכה.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

אין להכניס עלונים לביהכנ"ס.
הם הופכים את ביהכנ"ס למועדון קריאה מה גם שיש עלונים פוליטיים, מסחרים ושאינם ראויים יש להניחם לציבור רק בסוף התפילה ואז בתפילה יתפללו ובבית יוכלו לקרוא בעלוני שבת.