פינוי בשבת של נער שנפגע מאבן בראשו

השאלה:

שבת האחרונה הייתה שבת בית ספרית, ואחד התלמידים נפגע מאבן בראשו, לאחר שתלמיד אחר ניסה להוריד כדור מעץ עם האבן.
האבן הייתה בגודל אגרוף. התלמיד נפצע בחלק האחורי של ראשו, ודימם. חובש חבש את ראשו והמליץ לפנותו לבית החולים מחשש לזיהום או להחמרה במצבו. מכיוון שנותרו עוד כחמש שעות לצאת השבת היו מאנשי הצוות שסברו שיש להמתין עד צאת השבת, ורק אז לפנותו. כסמכות ההלכתית במקום (רב ביה"ס) הוריתי לפנותו מיידית לבית חולים ולא להמתין לצאת השבת, בגלל שהדימום לא פסק לגמרי, וכן על פי המלצת החובש הדתי. הוריתי שיתלווה אליו באמבולנס מבוגר (התלמיד בן 16) בכדי לדאוג לו בבית החולים, וגם על כך היו שפקפקו על הוראתי זו מחשש לתוספת חילול שבת.
האם יפה הוריתי בשתי הכרעות אלו (הפינוי והליווי)? ואם לא מהי תקנתי?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הורית כראוי.
פגיעה בראש עלולה להיות מסוכנת מאוד אלא א"כ חובש קובע שהיא שטחית וקלה
אם ח"ו היה ילד נפגע בצורה דומה בימות החול היית מפנה אותו לבית חולים מחשש לפגיעה חמורה וספק פיקוח נפש דוחה את השבת. ובאשר לליווי כיון שהנפגע זקוק לו ואפילו בגלל בהלתו וכד' הדבר ראוי. רפואה שלמה.