קריאת עיתון חול ולימוד למבחן בשבת

השאלה:

שלום הרב,

א. האם מותר לקרוא עיתוני חול בשבת (מקור ראשון למשל)? האם יש חילוק בין כתבות על כל מיני נושאי חול לבין חדשות? בין מוסף תרבות לכלכלה?

ב. מה דעת הרב על לימוד בשבת למבחן בנושא חול שייערך ביום חול? אם למשל יש לי מבחן באמת גדול באוניברסיטה ביום ראשון בבוקר, וכדי להספיק לסיים את החומר עם חזרה עליו - אני חייב לחרוש כמעט כל השבת - האם יש יותר מקום להקל (בהנחה שסתם כך זה אסור)?
כמו כן, אם הדבר אסור, וזה מעציב או מלחיץ אותי במהלך השבת - האם נכנס פה צד להיתר משום "עונג שבת"?

ג. לגבי לימוד לפסיכומטרי - אני כרגע בקורס הכנה לבחינת הפסיכומטרי (קורס שעולה לי אלפי שקלים). חלק מהשיעורי בית שנותנים לנו בקורס זה קריאת ספר באנגלית, כדי להתרגל לקרוא מהר וכד.
הענין הוא גם שנותנים לנו כמות גדולה של שיעורים - כנראה גם מתוך הנחה שיש את שבת בשביל ללמוד (הרוב המוחלט של המשתתפים בקורס הם חילונים) האם יש היתר לקריאת ספר כזה בשבת (או שמא רק על "לימוד" ממש)?
כמו כן, אם הדבר אסור, האם ספר קודש באנגלית מותר?
כלומר, לא הייתי פותח ספר זה אם לא היה לי פסיכומטרי, אך מצד שני מדובר בספר קודש...

ד. האם האיסור חל גם על לימוד ושינון מילים קשות בשפה בעברית? (ההוא אמינא שלי נובעת מכך שמדובר בהעשרת השפה העברית)

תודה רבה!

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. עי' סי' שז סע' טז שחלקו בכך השו"ע והרמ"א ולכו"ע אסור לקרוא דברים שיגרמו לו למשא ומתן ממוני.
ב. עי' שם סעיף יז שמביא דעה להקל בכך.
ג. אף הרמ"א אסר ללמוד בלשון לע"ז בשבת.
ד. בעברית יש להקל יותר.