רבינו תם x 2

השאלה: שלום. אני בא מבית דתי. בזמנו הייתי מקורב לקבוצה מסויימת שם מקפידים על הנחת תפילין דרבינו תם. וכן על זמן רבינו תם הן לקולא (אם כי רק בדרבנן, למשל להתפלל מנחה גם זמן מה אחרי שקיעת החמה) והן לחומרא, בעיקר בא לידי ביטוי בזמן מוצאי שבת וחג.
לאחרונה מסיבות מסויימות אני רואה שקשה לי מאד להמשיך ולהקפיד על זה. אין לי גם בסיס מסודר כרגע ואני משוטט ממקום למקום מה שמקשה עוד יותר. אציין שאבי ומשפחתי לא היו מניחים תפילין רבינו תם וגם לא שומרים על זמן מוצ"ש וכדו´ כזמן ר"ת.
שאלתי היא האם מותר לי לשוב למנהג בו הייתי נוהג עד לפני שנים ספורות? האם מותר לי להפסיק להניח תפילין רבינו תם? האם מותר לי להוציא שבת לפני זמן רבינו תם? ואם כן אז כמה זמן אחרי השקיעה הוא המינימום? 20 דקות? 40 דקות? ואגב האם יש הבדל בין מקומות ומדינות שונים בעולם? או שבכל מקום אפשר לחכות 40 דקות, יהיה אוסטרליה, אירופה, אסיה, וארץ הקודש?
ואם אכן מותר לי להפסיק עם עניני רבינו תם האם עלי לעשות התרת נדרים?
אודה מאד לתשובתכם החשובה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 4:00:05 AM
בס"ד

שלוםוברכת ד´

מכיוון שנהגת כר"ת וכידוע זהו מנהג שהרבה ראשונים והשו"ע מסכימים עליו, אמנם אין אנו נוהגים כן למעשה אבל מי שנהג אין זה מנהג טעות, ועל כן יש בזה קבלה של מנהג טוב. וכן לעניין תפילין דר"ת, הם מנהג טוב שצריך לעשות התרת נדרים בפני שלשה, ולפחות אחד שיודע לפתוח פתח או חרטה. ולאחר מכן אתה יכול לחזור למנהגך הקודם. (אלא א"כ שכשהתחלת אמרת מפורשות ללא נדר).
כניסת השבת יש ללכת בכל מקום לפי מנהגו,