שלום בית

השאלה: קניתי מזגן טורנדו שיש שם פונקציה אוטומטית לזיהוי המקום ששם נמצא אדם בחדר שאי-אפשר לשנות ומתאימה את המיזוג אליו, וכשנע הפונקציה מתעדכנת אוטומטית, וזה גרמא דרבנן (או דאורייתא). ובמיוחד בימי הקיץ החמים שהם אוגוסט וקשה מאוד לסבול את החום הקשה וזה צער בשבת. ואבא שלי קר לו ולא רוצה מזגן בסלון ואני סובל את החום (ולפעמים, גם אמא) ולא מדליקים מזגן בסלון (עם טיימר, לפני השבת).
האם מותר לכוון טיימר On/Off בחדר שלי לפני כניסת השבת כדי שיפעל בשבת ולזוז או לנוע בחדר ולצאת או להיכנס, שלא יהיה צער בשבת ובשביל כיבוד אב ואם, ובשביל שלום בית.
והרי בשביל שלום אמרה תורה במסכת סוטה בגמרא, שמותר שיתחלל שמי כדי לשים שלום בין איש לאשתו, ובין אדם לחבירו, ובמיוחד שלום בית. האם מותר לא לצער את האבא או אמא, ושלא יהיה צער בשבת, ובשביל שלום-בית ולכוון טיימר On/Off לפני כניסת השבת, באופן שיהיה גרמא, ואפילו שיש תזוזה בחדר (כשאי-אפשר לשנות או לכבות את הפונקציה)??

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/30/2013 5:36:54 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

נראה שבמקרה כזה צריך להזמין טכנאי שיעשה מעקף בשבת. דהיינו שבשבת המזגן יעבוד כרגיל (שעון שבת) וביום חול יעבוד עם הגלאי. כמו כן אפשר להוציא את הבטריות של החיישן.