ההבדל בין תורה ומצוות

השאלה:

הרבה פעמים ענו לי על שאלה זו אך אני עדיין לא מבינה:מה
ההבדל בין תורה ומצוות?מצאתי הרבה מצבים שמזכירים את שני
הדברים בנפרד-מכך אני מבינה שהם לא אותו הדבר..אך עדיין
אשמח אם תפנה מזמנך היקר ותענה לי על שאלתי. בתומ"ר

התשובה

הרב יעקב אריאל |

תורה הוא הספר האלוקי אשר קבלנו בסיני והוא כולל הדרכה באמונה,
מצוות המוטלות עלינו, השתשלות הדורות ומעשיהם מהבריאה עד מות
משה, תוכחות ועוד. בתורה מישורים שונים היינו: הפשט אותו פרטתי
בקיצור, ישנם רעיונות אמוניים ומוסריים הטמונים בלשון הכתוב רמזים
מוסריים וסודות התורה, כאשר הכל גנוז בתוכה בכל מיני דרכים.
כאמור, בתורה ציוויים על פעולות, דיבורים ומחשבות או על הימנעות
מהן, שהם מצוות עשה ומצוות לא תעשה. עם התורה ניתנה תורה
שבע"פ שהיא פירוט למעשה של הציוויים הכלולים בתורה והדרכות כיצד
להתייחס עפ"י התורה לדברים מחודשים ושאלות שעלו במשך הדורות.
המצוות כיון שניתנו ע"י הקב"ה יש להן ערך אלוקי לכל ישראל ולכל
העולם. דוגמא לכך הנאמר בפרשת "'והיה אם שמוע' ונתתי
מטר ארצכם בעתו... וסרתם... ועצר את השמים... ואבדתם מהרה"...
ובקיצור, התורה היא ההדרכה הכוללת לכל צדדי אישיות האדם והעולם
ומתפרסת על כל המציאות כולה מלפני הבריאה ועד אין סוף, והמצוות
הן הפעולות לעשיה או להימנעות המוטלות על האדם מישראל, אשר
בעשייתם האדם פועל עם הקב"ה לתיקון העולם.