כשרות ספר תורה

השאלה:

שלום רב.

מה דינו של ספר תורה שנכתב בספק אולי גם על ידי חק תוכות? אני אומר בספק מכיון שאולי הסופר תיקן אותיות שעל פי ההלכה זה גרם אולי לחק תוכות והוא חשב לתומו שהתיקונים שהוא ביצע הם כשרים.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

ספר תורה שנכתב בחק תוכות הוא פסול כיוון שאין כאן את כל האותיות כתובות בכתב. אין אפשרות לתקן חק תוכות על ידי כתיבה חוזרת על האות עצמה (קול יעקב סי' לב אות פו). אלא שיש לעיין מנ"ל שנעשה חק תוכות, דבר זה לא הוברר במכתב, באופן כללי יש לאומן חזקת כשרות שלא מרע אומנותו אלא א"כ יש סיבה רצינית המביאה לידי ספק בחק תוכות. על כן צריך עוד פרטים על מנת לפסול ספר שספק אם היו בו טעויות וספק אם עשו תיקונים על ידי חק תוכות.

בברכת התורה והארץ יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ