מצוות פריקה וטעינה בימינו

השאלה:

שלום רב,
אני שואל לגבי חו"מ סימן רע"ב. ישנה נפק"מ בהגדרה בין מצות פריקה לטעינה לגבי נטילת שכר. ההבנה הראשונית שלי היא שפריקה בחינם מפני צער בעלי חיים אלא שבב"י (סעיף ז) מתרץ את הרמב"ם בהלכה ח שפוטר בבעליו עמו, שאומר הב"י שפטור מדין פריקה וחייב מדין צעב"ח. בפרישה אף הביא נפק"מ שעל צעב"ח יכול בשכר.
מכאן אני למד שהגדרת פריקה אינה בצער בע"ח אלא ישנם כאן שני דברים, צעב"ח שעליו אפשר לקבל שכר ופריקה שבחינם. הערוך השלחן אות ח מדמה את המצוות האלו לימיו ונראה מדבריו שאכן אין קשר לצער בעלי חיים אלא לסגנון הפעולה.

וכאן שאלתי: מה תהיה ההגדרה בימינו? לדוגמא האם סיוע בהחלפת תקר (פנצר) תחשב פריקה או טעינה? תודה רבה וסליחה על האריכות

התשובה

הרב יעקב אריאל |

עזרה לאדם יכולה להיות בשכר, אולם צריך להתנות על כך לפני כן.