פתיל תכלת בימינו

השאלה:

רציתי לשאול מה דעת הרב בעניין זיהוי התכלת (כחלזונות הארגמנון וכו) ובעניין ההוראה למעשה. האם הרב השתכנע מן הראיות אשר הובאו בידי הסוברים כן, האם הרב מטיל תכלת בציציותיו, היאך מורה להלכה וכו. כמו כן, רציתי לשאול האם במידה ואכן השתכנענו מן הראיות, האם שתיקת רוב הפוסקים גדולי הדור בדבר היא לעיכובא לעניין חיוב הציבור ללכת עם תכלת או שמא מספיק הוא הזיהוי ההלכתי-מדעי לשם כך?

תודה רבה,

התשובה

הרב יעקב אריאל |

זיהוי חלזון התכלת אינו ודאי/. לפי פרופ' צבי קורן יש כ-50 מיני
חלזונות מהם ניתן להפיק צבע. ההסתמכות על הארגמון יוצאת בעיקר
ממקורות נכריים ועל פי שרידי קונכיות שהיו צובעים בהן, אולם אין
עדויות ישירות וכמובן שאין מסורת. הזיהוי של הארגמונים הוא עפ"י
סימנים הלקוחים מהש"ס. אגב עפ"י סימנים מסוג זה זיהה האדמו"ר
מראדזין את הדיונון כחלזון התכלת.וכידוע האחרונים פוסלים את
הראשונים. אומנם הזיהוי של הארגמונית סביר יותר אך מכיון שאין לנו
מסורת ברורה גדולי ישראל הסתפקו ולא הטילו פתיל הארגמונים.
אך מי שרוצה להטיל תכלת בציציתו שיטיל