קושיות בתורה

השאלה:

את השאלות הללו שאלתי את כבודו,אני לא לומד בישיבה ולכן אין לי את מי לשאול. אם אפשר כבוד הרב לענות לי(אפילו בקצרה) כי השאלות ממש מציקות לי.

1. פסח שני ומעשה המקושש. פסח שני. אנשים שנטמאו למת באו לפני משה ושאלו אותו מה דינם לגבי קורבן פסח. משה ענה להם "עמדו ואשמעה מה יצוה ה לכם". מדוע הוא שאל את הקב"ה מה דינם? הרי בהר סיני הקב"ה לימד אותו את כל המצוות כולל פרטים ודקדוקים. נמצא,שהוא ידע את מצות פסח שני!!!

מעשה המקושש. קראתי שמעשה המקושש אירע לפני מעמד הר סיני. במרה הקב"ה לימד את בנ"י את מצות שבת ופרה אדומה. האם ניתן לומר שבמרה הקב"ה לא אמר למשה את העונש על חילול שבת,ולכן הוא היה צריך לשאול את הקב"ה? ("ויניחו אותו במשמר כי לא פורש מה יעשה לו")

2. מה פירוש הפסוקים לפי הפשט: "ויאמר ה אל משה לאמר"(ציצית) "וידבר ה אל משה ואל אהרון לאמר"(פרה אדומה) יש עוד פסוקים כאלה שהקב"ה מדבר עם משה ואח"כ הוא מפרט לו את המצוה,במקרה בחרתי את שניהם. האם הכונה היא שלאחר מעמד הר סיני הקב"ה מצוה את משה ללמד כל פעם מצוה לעם ישראל,ואז הוא כינס את אהרון,בניו של אהרון ,שבעים הזקנים...(סדר משנה)וכך כל פעם הוא לימד אותם מצוה על פי סדר שהקב"ה מצוה אותו?

3. הקב"ה לימד את משה בהר סיני את המצוות כולל פרטים ודקדוקים. מדוע התורה נשנתה שוב באוהל מועד ובערבות מואב?

תודה וכל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. הן לגבי פ"ש והן לגבי מקושש והן לגבי בנות צלפחד משה לא
נצטוה לפני כן.
2. אלה הם ציוויים למשה לומר מצוות לעם ישראל.
3. כך היה רצון הקב"ה, האם כל נתינות היו זהות איננו יודעים.