תרומת גוי לבית כנסת

השאלה:

שלום לכבוד הרב,
שאלותיי מתייחסות לבית כנסת הנמצא בהקמה ומחפש מקורות למימון הבנייה.
א. האם ניתן לקבל תרומה (משמעותית) מגוי? השאלה יוצאת מנקודת הנחה שהתורם איננו מזוהה עם ארגון נוצרי כלשהו, אלא גוי פרטי.

ב. במידה ומותר לקבל תרומה מגוי, האם ניתן לציין זאת ע"י שילוט בולט שבו ייכתב שבית הכנסת הוקם בתרומתו של פלוני אלמוני?
ג. האם מותר לקבל תרומה משמעותית לבית הכנסת מיהודי שהבריות מרננות אחר מעשיו (אך מעולם לא הורשע בפלילים)? לעניין שאלה זו, האם יש הבדל בין סוגים שונים של חשדות (מבחינת סוג העבירות)?
רוב תודות לרב על הזמן שהוא מקדיש למענה ולצרכי ציבור.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

א. מותר, לאחר שיעמדו על כונותיו שהן לשם שמים ולא לשם ד"א ולא לשם הפצת דעותיו הנוכריות. (עי' שו"ת ציץ אליעזר חי"ח סי' סא). וכל זאת רק מחוץ לירושלים.
ב. מן הראוי לא לרשום זאת בפרהסיא כשם שראין מקבלים מהם דבר מסויים לבית כנסת.
ג. מותר לקבל ובלבד שהדבר עצמו אינו גזול וכד'. וכן שאין האיש מומר.

אם אין מדובר בחשד אלא בדבר ברור ומפורסם נראה לי שהדבר אסור.