זמני תפילה

השאלה: שלום כבוד הרב, ראשית תודה רבה על התשובה המהירה והעניינית שלך היא עזרה לי לא מעט. יש לי עוד שאלה הפעם קצת יותר הלכתית. רציתי לדעת עד איזה שעה הכי מאוחרת יותר להגיד שחרית ומה מותר להגיד בה. אני יודע שמין הסתם רצוי להגיד את את התפילה בנץ או כמה שיותר קרוב, אך יש פעמים שבהם אני קם בשעות מאוחרות או שאני לא מספיק ואז אני מתפלל רק בשעה 9 בבוקר או 11 בבוקר כל פעם משהו אחר. בקיצור עד איזה שעה מותר להגיד שחרית מלאה כולל קריאת שמע לעמידה ועד איזה שעה כבר אסור ואז מה כן מותר להגיד? תודה רבה, תבורך!

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ' כסלו תשע"ז 20:50

ב"ה

בשמחה רבה

באופן עקרוני הזמן המובחר ביותר לתפילת שחרית הוא עם הנץ החמה, אך מכיוון שאנו חיים בעולם שמתוכנת יותר על פי השעון ולא זמני השקיעה והזריחה, ראוי להתפלל בזמן בו דעתך מיושבת עליך.

בראשית הדברים יש לדעת כי זמני היום משתנים בין יום ליום, מכיוון שהם תלויים בשקיעה ובזריחה, שעות אלו נקראות "שעות זמניות". לכן כדאי שיהיה לך לוח מסודר למקום שבו אתה גר, ניתן למצוא את הלוחות האלו גם במרשתת, באתר שלנו, של מכון התורה והארץ, באתר ישיבה, ועוד.

לכתחילה יש לסיים ולקרוא את קריאת שמע עד סוף השעה השלישית, שהיום (כ' בכסלו) היא בסביבות 9 בבוקר ולסיים ולהתפלל את תפילת שמונה עשרה עד סוף השעה הרביעית, שהיא עד 9 חמישים לערך.

לאחר זמן זה, עד חצות היום (בסביבות 11:30) מותר להתפלל את פסוקי דזימרא, לומר קריאת שמע ללא ברכותיה ולהתפלל שמונה עשרה.

לאחר זמן זה אין להתפלל כלל תפילת שחרית אלא להתפלל את תפילת העמידה של מנחה פעמיים.

אני ממליץ שתמצא בית כנסת קרוב לאזורך, ולמצוא שם מניין ששעותיו מתאימות לך, וכשיש קביעות במקום, יש גם קביעות בזמנים.

בברכה

בהצלחה רבה

דוד