לא מסוגלת לסלוח- תפילה

השאלה: שלום, קוראים לי טליה, לא הייתי בפינוי מעמונה, אך בכל זאת, אינני מסוגלת לסלוח לכל הכוחות שפעלו שם (יס"מ, אולמרט, כראדי,ועוד)!!!
אני לא יודעת מה לעשות, הרי כל יום בקריאת שמע שעל המיטה אני אומרת "...הריני מוחל וסולח...", ואני לא סולחת להם.....
אני צריכה להמשיך לומר זאת? להפסיק? לא לכלול אותם באמירה זאת? מה לעשות??
אשמח אם תענה לי במהרה.... תודה, טליה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 11:55:28 PM
בס"ד

שלום טליה, וברכת ד´ עליך

תפילת מחילה וסליחה בקריאת שמע יסודה בדברי המקובלים על פי מעשה המובא בגמ´ (מגילה כח ע"א) שמר זוטרא היה פונה לקב"ה שימחל ויסלח לכל מי שציערו. עיקר התפילה היא שלא יענש אדם בגללנו, אבל ברור שיש דין ועונש בעולם, אדם שגנב וגזל צריך לשלם כפל וארבעה וחמשה, וכמו כן אדם שהכה את חברו חייב על כך שעבר בלאו ש"לא תוסף". המחילה היא מצד האדם שלא יפגע מישהו בגללו, אבל החוטא והעבריין יענש על פי דינו של הקב"ה שהוא דיין האמת, הוא היודע כל נסתרות נותן שכר להולכים בתום ומשיב רע לחוטאים.
עיקר אמירת הסליחה והמחילה היא כנגד דברים שאינם ידועים לנפגע, ואיננו מתכוון לתובעם בדין. שלא ישאר רושם של חטא והחוטא לא יכול להנקות, אבל בדבר שהוא ידוע ומתכוון לתובעו בדין אין מחילה וסליחה מועילה (ראי בבקשה בתפילה זכה הנאמרת בקהילות אשכנז לפני כל נדרי). בנוסח המקובל לתפילה קודם ק"ש יש מחילה לגבי מה שחטאו נגדי בגלגול זה ובגלגול אחר, וברור שאין שייכת תביעה ממונית כנגד העובר בגלגול אחר, אלא שתפילה זו יסודה שלא ישאר רושם חטא אבל אין בכך בכדי מניעת עשיית דין ברשעים וכדו´.
כמו כן בדבר שאלתך (שלא היית במקום) יש לציין שעיקר ההקפדה על הגורמים לרוע שהתגלה בעמונה צריך להיות מצדו של הקב"ה על חלול השם הנורא שנעשה באדמת קודשנו. חילול השם בכך שמכים ופוצעים יהודים הדבקים באדמתם. אין כאן שאלה אישית של מחילה על מקרה שבין אדם לחברו, אלא הדיון הוא על קבוצת אנשים המחללת את שמו של הקב"ה וא"כ אין כאן מצב שיענש מישהו בגללי. השכינה אומרת "קלני מראשי קלני מזרועי", השכינה בוכה על העוול הנורא שראינו. ועל כן את באופן אישי יכולה להמשיך למחול ולסלוח לכל אדם, אולם הקב"ה שהוא "אל נקמות" יבוא חשבון עם החבורה הרעה הזאת על חילול השם הגדול שהם גורמים.