מצוות עשר זכירות וברכת הכהנים

השאלה: שלום,

יש לי שתי שאלות:

1. מתוך הסיפור בתנ"ך על בלעם הרשע מופעי הביטוי "למען דעת צדקות ה´ ". ביטוי זה מופיע גם בזכירה השביעית במצוות עשרת הזכירות. אשמח לדעת מהי משמעות הביטוי?

2. מדוע צריכים לומר את ברכת הכהנים בסיום ברכות השחר? הרי זאת ברכה שהכהנים מברכים את ישראל, לא ישראל את עצמם..?

תודה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 10:20:45 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

1. אינני מכיר עשר זכירות, אני מכיר שש זכירות, ושם אין את זכירת מעשה בלעם.
הפסוק במיכה על מעשה בלעם הגמ´ דורשת אותו שהקב"ה התנהג עם בני ישראל בימי בלעם לפנים משורת הדין, ואם כל יום הקב"ה כועס חלקיק של זמן, באותם הימים הקב"ה לא כעס כלל כדי שלא תהא לקללת בלעם מקום לחול, ובכך ישראל נצלו מעצת אותו הרשע. זהו הצדקה שעשה הקב"ה עם ישראל לפני משורת הדין כדי להודיע לכל העמים את מעלת עם ישראל.
2. הפסוקים הנאמרים הם מהתורה, ויוצאים בהם חובת תלמוד תורה, לאחר ברכת התורה אנו מקיימים מיד תלמוד תורה בפסוקים אלו, ומכיוון שאלו פסוקי ברכה הם נבחרו. הכהנים מברכים את ישראל בפסוקים אלו שהם ככל הפסוקים בתורה, ושייכים גם לבני ישראל שאינם כהנים, ככל פסוקי התורה.