סיומי מסכת בסעודת מצווה אחת

השאלה:

שלום הרב ופורים שמח. אני מלמד בכיתה ח בתלמוד תורה וזכיתי שתלמידי כיתתי רובם ככולם קיבלו על עצמם לסיים מסכת במסיבת הסיום וכך לחגוג את סיום דרכם בת"ת ומעברם לישיבות.

חלק מהתלמידים קיבלו על עצמם לסיים מסכתות שונות וחלקם מסיימים את אותה המסכת. מהי הדרך הנכונה לנהוג בסיום -

האם כל אחד יסיים ויאמר קדיש בפני עצמו או שראוי למעט בקדישים ורק אחד יאמר את הסיום בשביל כולם? או שמא כולם יאמרו יחד את הקדיש?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כדאי למעט בקדישים, ולכן כל אחד יקרא בציבור את הסיום של המסכת אותה למד, אח"כ יגיד אחד לפני כולם כשליח ציבור את התפילות והבקשות הנאמרות לאחר הסיום ואח"כ אחד מהתלמידים יגיד בשליחות כולם קדיש.