עד מתי ניתן להתפלל תפילת שחרית

השאלה: שלום רב. רציתי בבקשה לברר עד איזה שעה ניתן להתפלל תפילת שחרית? כולל ברכות קריאת שמע ושמונה עשרה כמובן. לוחות הזמנים מופיעים בלוחות לפי המג"א והגר"א. האם באמת יש דעה בהלכה שניתן גם להתפלל שחרית עד חצות היום בשעת הדחק או באונס, כל התפילה? תודה מראש. חן חג'ג'

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ב' ניסן תשע"ז 13:32

ב"ה

שלום וברכה

אכן לכתחילה צריך להתפלל עד סוף זמן תפילה שהוא סוף ארבע שעות זמניות מתחילת היום, שלפי חלק מהפוסקים הכוונה מעלות השחר, וכל שעה היא 1/12 מהזמן שבין עלות השחר לצאת הכוכבים. (מג"א).

ויש הסוברים שסוף זמן התפילה הוא מארבע שעות שמתחילות מהנץ החמה וכל שעה היא 1/12 מהזמן מהנץ החמה עד השקיעה.

אולם בדיעבד פסק השו"ע (או"ח סי' פט סעי' א) שניתן להתפלל עד חצות היום וכלשונו:

"ואם טעה, או עבר, והתפלל אחר ארבע שעות עד חצות, אף על פי שאין לו שכר כתפלה בזמנה, שכר תפלה מיהא איכא...". כלומר הוא הפסיד שכר מצווה של תפילה בזמנה, אך יש לו עדיין שכר אם התפלל עד חצות היום.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב