פתיחת הארון

השאלה: שלום לרב. שמעתי שיש עניין לסגור את ארון הקודש מיד לאחר שהוציאו ס"ת, ובהחזרת הספר להיכל יש עניין להשאיר את ארון הקודש פתוח עד לאחר "חדש ימינו כקדם".
א. האמנם?
ב. מה המקור ההלכתי (יגעתי ולא מצאתי)?
בברכה
בנימין

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/13/2013 1:44:35 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

נראה שאין כל מקור לזמני פתיחת וסגירת ארון הקודש, כל הפתיחה והסגירה איננה חיובית אלא דרך כבוד בלבד, ועל כן השאלה היא לא מופיעה בהלכה, כל אמירת הפסוקים (לדוד מזמור, ובנחה יאמר) בחזרת ספר התורה מופיע בראשונים ברמז (כל בו) אין בראשונים נוספים ויש הרבה סידורים שלא אמרו פסוקים כלל בהחזרת ספר תורה. ועל כן לומר שיש להשאיר עד אחרי "השיבנו" הוא תמוה, שהרי הרבה קהילות לא אומרות כלל את פסוקי "ובנחה יאמר".
אמנם מלשון הכל בו נראה שפסוקי "ובנחה" נאמרו בזמן החזרה, ועל כן יש מקום להמשיך את המנהג לומר את פסוקי "ובנחה" בשעת החזרה ולא אחר החזרת הספר תורה למקומו, ולכן היו שהקפידו לא לסגור את הארון קודם סיום הפסוקים ומחשיבים זאת כחזרת ספר תורה. שהרי בשורש המנהג היה לומר פסוקים אלו בזמן הולכת הספר לארון הקודש.
לגבי הוצאת ספר תורה לא אמרו פסוקים אלא בתום בריך שמיה סגרו את הארון ואת הפסוקים "גדלו" אמרו כשהחזן הולך, בודאי שבשעה זו הארון צריך להיות סגור, שלא יראה שהוציאו ממנו את הספר תורה ונלקח למקום אחר, על כן סגרו את הארון לפני אמירת הפסוקים.