קדיש ליתום שאינו בשנת אבל

השאלה:

שלום לרב,
שמעתי שעל פי האר"י יש עניין גדול לקדיש בתפילה וכל קדיש מבדיל בין רמות שונות. רציתי לשאול, האם לדעת האשכנזים, יתום שאינו בשנת אבל צריך להגיד קדישים אלו? במקרה שאף אחד לא אומר אותם. האם יש הבדל בעניין בין קדיש דרבנן לקדיש רגיל.
האם יש קדיש מסויים ששליח הציבורי צריך להגיד אם אין אבלים או שעדיף שיתום יגיד או פשוט לדלג?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הניחו את הקדיש לאחר עלינו ליתומים, שאר הקדישים אומר שליח הציבור. בהרבה מקומות נהוג שבימות החול האבלים הם שליחי הציבור ועל כן הם אומרים אף את שאר הקדישים השייכים לתפילה. קדיש דרבנן נאמר ע"י אחד מן הציבור לאחר לימוד אגדה, ובמקום שיש אבלים מניחים אותם לאומרו ואם אין אבלים ויש אחר שהיה אבל מניחים לו לאומרו, ואם לאו אחד מן הציבור. בסוף התפילה יש כמה קדישים (עלינו ושיר של יום ולדוד ה' אורי) שנהגו לתת ליתומים. לגבי קדיש של עלינו אם אין יתום יאמר מישהו אחר שהוריו נפטרו או מתירים לו לומר קדיש, קדיש של שיר של יום ידלגו וכן לגבי קדיש שלאחר לדוד ה' אורי וכו' לא יאמרו אם אין חיוב.