קדיש לפני שמונה עשרה

השאלה:

מדוע אומרים קדיש לאחר ברכת השכיבנו הרי צריך לסמוך גאולה לתפלה?
מדוע לא אומרים קדיש בין גאל ישראל לעמידה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

הראשונים כתבו שסמיכת גאולה לתפילה לא נתקנה אלא לשחרית ולכן בה אין קדיש. אולם יש מהם שחולקים וסוברים שצריך לסמוך והמשנ"ב הביא מהטור (סי' רלו ס"ק ה): "ומה שנוהגין להפסיק בפסוקים ויראו עינינו וקדיש לפי שבימים הראשונים היו בתי כנסיות שלהם בשדות והיו יראים להתאחר שם עד זמן תפלת ערבית ותקנו לומר פסוקים אלו שיש בהם י"ח אזכרות כנגד י"ח ברכות שיש בתפלת ערבית ונפטרין בקדיש ועתה שחזרו להתפלל ערבית בבתי כנסיות לא נתבטל מנהג הראשון ומ"מ אין להפסיק בדברים אחרים ויש מן הגדולים שנהגו שלא לאמרם עכ"ל".