ק"ש ותפילין

השאלה:

1.כאשר אני רואה שזמן קריאת שמע נגמר,אני אומר את קריאת שמע לפני התפילה.
כיצד אני מסיים את קריאת שמע? האם אני מסיים כמו בק"ש על המיטה:"אני ה אלוהיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לאלוהים אני ה אלוהיכם.ה אלוהיכם אמת". או שאני צריך לסיים כך:"אני ה אלוהיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים להיות לכם לאלוהים אני ה אלוהיכם.אמת.ה אלוהיכם אמת".
2.מה קורה אם הנחתי תפילין כמה דקות לפני הזמן הנכון? לדוגמא:לפי פ"ת זמן הנחת תפילין הוא 23:5.מה קורה אם ברכתי והנחתי -3 דקות לפני?
האם ברכתי ברכה לבטלה?
יש לציין שבתקופת חז"ל לא היה להם שעון עם השעה המדוייקתולכן הם הניחו תפילין בערך בזמן הנכון:"משיכיר את חבירו במרחק ארבע אמות". אם כן,יוצא שלא ברכתי ברכה לבטלה. מה אומר כבוד הרב?

תזכה לשנים רבות וטובות.כל טוב.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

1. נראה לי שאין לחזור על 'ה' אלקיכם אמת ואף לא להוסיף אמת כיון שאינך מברך ברכה שלאחריה.
2. איני יודע.