ריכוז בתפילה

השאלה:

לכבוד הרב אריאל שבוע טוב.
אני מתלבט אם להמשיך להתפלל תפילות בכלל ותפילות ערבית בפרט.
הענין הוא שאני כמעט לא מצליח להתרכז באף תפילת עמידה. לא משנה כמה אני מנסה, לא משנה אם זה מתוך סידור או לא, לא משנה אם אני מתפלל במקום הקבוע שלי או לא, לא משנה כל דבר אחר (לפעמים קצת עוזר אם אני מתפלל לבד באיזה חדר, אבל
זה גם לא עוזר יותר מדי). תמיד אני מוצא את עצמי באמצע התפילה מרחף וחושב על מליון נושאים חוץ מעל הברכה שאני באמצעה. זה כבר המון המון זמן שזה ככה ולא זז כלום. אני מתלבט אם יש טעם בכלל להמשיך.
א. מה הקטע לדבר עם ה' אם בכלל אני לא מצליח להתרכז? מה זה נותן?
ב. אחרי שלמדנו הלכות תפילה אז אני רואה שבכלל אם אתה לא מרוכז בברכה של אבות (הראשונה) אז בכלל אתה לא יוצא ידי חובה.
ג. חוץ מזה שאתה לא יוצא ידי חובת התפילה, אז יש גם בעיה של לברך מלא ברכות לבטלה.
ד. כתוב על תפילת ערבית שזה באמת רשות, אבל עם ישראל קבל את זה בתור חובה. ואם זה ככה, אז אולי צריך להתפלל רק מה שחייבים ולא תפילות ערבית שזה בעיקרון רשות.

שיהיה לך שבוע טוב וממש ממש תודה רבה לך.

התשובה

הרב יעקב אריאל |

תפילה צריכה הכנה. אם אינך מתכונן לתפילה ודאי שהראש יעסוק בדברים אחרים. לכן כדאי שתתכונן במחשבה ובעיון

איני מכירך אבל יש לומדים לפני התפילה כל מיני נושאים יש הלכות תפילה ויש ספרי אמונה וכך מכינים את עצמם לתפילה. כמו"כ כדאי שתלמד את פירוש התפילות מילה במילה. ישנם כמה פירושים שכדאי ללומדם ביניהם ספר מיוחד של בעל התורה תמימה.

ולגבי התפילה עצמה, תפילה אינה רק דיבור עם ה' היא הלל ושבח ובקשה והודאה.זה נותן לך הרגל לעמוד בתפילה, ואולי בכמה מלים תוך כדי התפילה תצליח להתרכז, ולכן כדאי להמשיך ולהתפלל.
אך כל עוד לא הגעת לדרגה זו יש ערך מסוים גם לעצם התפילה גם ללא כוונה. העובדה שאדם מקדיש כמה דקות לעמידה לפני ה' ודווקא כשהוא עייף ולא מסוגל להתרכז היא עצמה מצוה גדולה. מה גם שהוא שומר בכך על מסגרת שהיא כיום הלכה מוסכמת.

יהיו אי"ה מצבים שהמסגרת תתמלא גם תוכן.