הלכות עץ פרי

השאלה: שלום רב,
1.נטענו עץ לימון בחודש חשוון תשס"ו בעת הקניה אמרה המוכרת כי העץ הינו בן 3 שנים.(המוכרת לא דתיה)
האם ניתן לסמוך על קביעת המוכרת לגבי גילו של העץ?
ומתי ביכלתנו להנות מפרותיו?
2.בגינה של הורי ניטע עץ תפוזים ננסי לפני כשנתיים אין להם מידע נוסף לגבי גילו איך עליהם לנהוג עם פרותיו?

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/1/2013 10:18:13 AM
בס"ד
שלום רב,

א. נפלה טעות בתאריך הנטיעה ולכן לא אוכל לענות ספציפית מתי הפירות יהיו מותרים (אפשר לשאול פעם נוספת).
ב. אי אפשר לסמוך על המוכרת, בלי קשר לכך שהיא אינה דתיה, אלא שכדי למנות שנות ערלה מיצירת השתיל יש לכך כמה תנאים, ולא ברור שאלו נתמלאו. בדרך כלל חנויות בעיר שהם רק מתווכים אינם מכירים את ההסטוריה של העץ ולכן אי אפשר לסמוך על אמירתם שהעץ הוא בן 2 או 3 שנים.
ג. כדי למנות שנות ערלה מיצירת השתיל יש לוודא כמה דברים:
1. השתיל גדל בשקית ובגוש אדמה (ואינו חשוף שורש).
2. יש בתחתית השקית (או בפינה התחתונה) נקב בקוטר של 2 ס"מ.
3. העץ שנמצא בשקית היה מונח מעת יצירת השתיל על הקרקע ולא בלוקים, בטון, יריעת פוליאטילן או כל דבר החוצץ בינו לבין הקרקע.
4. כמובן שיש לדעת את תאריך יצירת השתיל.

לגבי עץ התפוזים הננסי, אם אין יודעים בבירור את מה שמנית לעיל 1-4, צריך למנות שנות ערלה מעת הנטיעה בגינה.

בכל טוב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: