הפרשה יומית מגבעול תבלין

השאלה: שלום
ברשותי גינת ירקות וצמחי תבלים למאכל מהם ברצוני לעשר וכו".

האם יש דרך לחלל על כסף מבלי לקנות את מטבע החילול ואם כן כמה יש לשים בצד ומה לעושת בו? האם ניתן להעביר השתלום לצדקה במקום לזרוק לים?

כמו כן, אם אני קוטף כל בוקר ענף מכל צמח (נענע, בזיליקום ומלפפון) האם כל התהלך והברכות הן לכל כמות? האם לעשר עשירית גבעול או שפיץ של מלפפון? האם אין אפשרות להפרשי בתחילת עונה עבור כולה מכל צמח?

נא הכניסו לי מעט הגיון למצוה, בתודה מראש.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 7:01:51 AM
בס"ד

שלום רב,

נתחיל בסוף וננסה להכניס מעט הגיון במצווה, שכן לפני הכניסה לפרטים יש לדעת ולהבין עיקרה של המצווה.
במצוות תרומות ומעשרות ישנם שני חלקים:
1. ההפרשה
2. הנתינה

מצוות הנתינה ביסודה היא כדי לספק את צרכיהם של הכהנים, של הלוויים ושל העניים. של הכהנים ע"י תרומה גדולה ותרומת מעשר, ואת זאת אין אנו יכולים לקיים כיום כי הכהנים אינם יכולים ליהנות מן התרומה מחמת טומאתם.
של הלוויים ע"י נתינת המעשר הראשון, וזאת יש לתת גם היום בטבל וודאי.
של העניים שניתנת ממעשר עני בשנים ג"ו בעיקרון אף מספק טבל.

מצוות ההפרשה זהו החלק הראשון של המצווה שמפרשיים את סוגי המעשרות, ובלי להפריש ולומר את נוסח הפרשת תרומות ומעשרות הפירות הם טבל ואסור לאכול אותם. כלומר גם אם אין אנו יכולים לקיים כיום חלקים מן החלק השני של המצווה, קרי הנתינה (בתרומה גדולה ותרומת מעשר) אין אנו פטורים מן ההפרשה, כי כאמור בלעדיה הפירות אסורים (ולכן בכל מצה של אי ידיעה וודאית שהפירות מעושרים אסור לאכול אותם).

לגבי פרטי השאלות:

1. לגבי החילול: הוא נצרך כדי להתיר את המעשר שני. לשם החילול צריך מטבע של 1 ש"ח או 5 ש"ח למשל, ואז ניתן לחלל כמה פעמים על אותו מטבע (לפי מס´ הפרוטות שבמטבע* פרוטה = 3 אג´ בערך). גם אם המטבע אינו שלך ניתן לחלל על מטבע של אדם אחר אם הוא מרשה לך לעשות כן.
2. אי אפשר להעביר את התשלום לצדקה במקום לזרוק לים, כי אין קשר בין הדברים. כשהמטבע מתמלא, אפשר לחלל את המטבע על כמות של 3 כפות סוכר, ואז ניתן להשתמש במטבע שוב.
3. כל פעם שאוכלים יש להפריש לאחר הקטיף ולפני האכילה, שכן כאמור הפירות אסורים ללא הפרשה. אך פעולת ההפרשה אינה כה מסובכת וניתן לעשותה מאד בקלות להלן אוסיף תשובה שכבר כתבתי המתארת את שלבי ההפרשה.
4. בעיקרון אי אפשר להפריש בתחילת העונה. ישנם אמנם מקרים שהדבר אפשרי אך זה מסובך, זה דורש נוסח מיוחד, ולכן איני ממליץ אל כך.

דיני הפרשה על רגל אחת:
א. יש להפריש תרומות ומעשרות מכל מה שגדל בקרקע, קרי פירות ירקות וכדו´.
ב. יש להפריד ולהניח בצד קצת יותר מאחוז אחד.
ג. יש לקרוא את את כל נוסח הפרשת תרומות ומעשרות.
ד. יש להתקשר אלינו למכון התורה והארץ (טל´ 08/6847325, פקס´ , 08/6847055* דוא"ל mahon@inter.net.il) או לפנות לאתר שלנו (www.toraland.org.il), לעשות מינוי לשם חילול מטבע של המעשר השני, וכן לנתינת המעשר הראשון.
ה. מי שעושה מינוי מקבל נוסח הפרשה מסודר.
ו. לאחר אמירת הנוסח יש לשים את מה שהנחת בצד (האחוז +) לשים בשקית ולזרוק בפח.

בכבוד רב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: