השקיה בשמיטה

השאלה: שלום רב,
א. אין קטגוריה "שמיטה" וחבל...
ב. יש לי מיכל מים שמנקז את המים האפורים מהקומה השניה של הבית. המיכל מחובר לצינור 16 מ"מ עם טפטפות ל 4 עצים, 4 שיחים ומספר גרניומים. המיכל מכיל 100 ליטר. ברז היציאה פתוח בצורה קבועה למעט שבתות. כל עץ מקבל בממוצע 120 ליטר בשבוע (הרבה מעבר לקיום העץ)לעצים אין מערכת השקיה אחרת.
האם יש בעיה להשתמש בשמיטה? האם העובדה שמדובר בגרמא משנה משהו? האם יש פתרונות אחרים מלבד איבוד המים לשטח בור?
אודה על תשובתכם המהירה.
שנה טובה
ישי

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 1/31/2013 8:31:22 PM
בס"ד

שלום וברכת ד´

לפי הבנתי יש את המיכל שממנו יוצא לגינה, אבל כל פעם שפותחים את הברז, לאחר שיש במיכל 100ליטר, יוצאים מים לגינה.
בדיני שבת התירו לפתוח את המים למרות שמשקה כיוון שיש כאן גרמא ולא מתכוון להשקות, א"כ גם לעניין שמיטה נראה שכיוון ואיננו מתכוון להשקות והרי זה גרמא בעלמא, אפשר להקל. אלא שמשאלתך משמע שבשבת אתם מקפידים לסגור את הברז מכיוון שכנראה ואתם חוששים שמא יש כאן השקיה ממש, וא"כ גם בשביעית לכאורה יש לחוש. עוד יש להוסיף שאם בשביעית יש איסור על הקרקע א"כ כאן גרמא לא תועיל, ועל כן נראה לי שיש להשקות רק כמות הנדרשת למטע, והשאר להוריד לקרקע סתם.

בברכת התורה והארץ
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום אשקלון
2/1/2013 5:53:58 AM