יישוב הארץ

השאלה: שלום!
אם כתוב שאסור למות על מצוות עשה אלא רק על ש"ד,ג"ע וע"ז. איך זה בעניין יישוב הארץ שהרי אנו מוסרים את נפשינו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 10:00:00 AM
שלום רב,

יישוב הארץ באמת אין צורך למסור את הנפש עליו, שהרי אם ברור לאדם שיהרג במקום פלוני אל להכניס את עצמו להריגה, אולם אם אין סכנת נפשות (כל מקום שהצבא מתיר לנסוע וללכת שם) הרי שישנה מצווה חשובה ביותר ליישב אותם.
יש מצוות מלחמה לכבוש את ארץ ישראל ומצוה זו ככל מצוות השייכות בכיבוש דורשת בתוכה גם חללים ל"ע. ולכן בכל מצוות כבוש הארץ יש בה סכנה מסוימת שאדם יהרג, אולם בשעת מלחמה אין מודדים שיקולים אלו אלא הולכים להלחם לנשא את שמו של הקב"ה, (עיין מנח"ח אודות כבוש ז' עמים). והרמב"ם הזהיר באזהרות חמורות מי שבשעת מלחמה מכניס בלבו מחשובות אודות סכנות לו ולביתו.
ואתה שלום וביתך שלום וכל אשר לך שלום.

יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום גוש קטיף.