כלאיים

השאלה: שלום רב!
יש לי בבית ששה עצים ששתלתי באזור אחד במרחק של 3 מטר אחד מהשני,(העצים הם מנגו, קלמנטינה לימון, תאנה, שזיף,תפוח) מתחת לכל עץ שתלתי חמניות נוי, רציתי לשאול האם יש בעיה של כלאיים ואם כן מה עלי לעשות,
תודה רבה!
שבוע טוב!!

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/1/2013 9:51:46 AM
בס"ד

ישנם סוגים שונים של איסור כלאים:
א. כלאי זרעים = ערבוב צמחים חד-שנתיים.
ב. כלאי הכרם = ערבוב צמחים חד-שנתיים עם גפן
ג. כלאי אילן = הרכבה (בלבד) של שני מיני אילנות.
בנוסף לכלאי בגדים ובהמה.

לכן כיוון שבכלאי אילן האיסור הוא רק הרכבת שני מיני אילן אין איסור הרחקה בין שני מיני אילן או הרחקה של צמחים חד-שנתיים לאילנות.
למעשה, לגבי השאלה ששאלת אין בעיה של כלאיים. מכל מקום כתבו הפוסקים שאין לזרוע או לשתול צמחים חד-שנתיים ממש ליד הגזע של העצים, ולכן צריך להרחיק 15 ס"מ.

בכל טוב ובברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: