כלאים בתבינים

השאלה: בתגובה למענך לשאלתי
האם כל תבלין שאין לו גזע הוא מוגדר כרב שנתי?
ויש לבצע הרחקה של כלאיים
בגינתנו שטלנו נענע עירית אורגנו זעטר ומליסה
האם בכולם יש כלאים ?
אם הם התפשטו והתערבבו מה דינם ?
מהם המרחקים ואיזה מחיצה נדרשת ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 9:42:05 AM
בס"ד

שלום רב,

איסור כלאי הכרם הוא בעירוב של צמח חד-שנתי המוגדר ירק בהלכה, אך צמחים רב-שנתיים - אין בהם איסור כלאי הכרם. אמנם ההגדרה ההלכתית אינה פשוטה, לכן צריך בירור בפרט בצמחים כגון אלו שהזכרת, שהם צמחי ביניים.

העירית הוא צמח הגדל מבצל, והוא חד-שנתי, ולכן יש בו איסור כלאי הכרם.
הנענע גם היא לפי הנראה נחשבת ירק, ולכן יש בה איסור כלאי הכרם.
המליסה, האורגנו והזעתר הם שיחים רב-שנתיים, ולכן אין בהם איסור כלאי הכרם.

באלו שיש בהם איסור כלאי הכרם, יש להרחיקם מגפן יחידית 60 ס"מ = 6 טפחים, ומכרם = מקבץ של 5 גפנים מרחק של 2 מטר = 4 אמות.
המדידה נעשית מגזע הגפן ועד השורש או גבעול של הירק.

אם העלווה של הגפן או של הירק התפשטו , אין איסור כל זמן שזמורות ועלוות הגפן אינה מסוככת על הירקות.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: