ממתי נחשב השתיל לעץ

השאלה: אני מגדלת בבית גרעין אבוקדו. בהתחלה הוא היה במים. ואחר כך העברתי אותו לעציץ. בקיץ אנחנו עוברים לבית חדש ואני רוצה לשתול אותו בגינה. מתי חל יום הולדתו לצורך עורלה?
ובאותו ענין, שתילים של עצים, שקונים במשתלה איך יודעים ממתי הם נחשבים לעצים לצורך עורלה?
אשמח לקבל תשובה, תודה על עזרתכם ותזכו למצוות יישוב ארץ ישראל!

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/1/2013 7:23:01 AM
בס"ד

שלום רב,

לגבי גרעין האבוקדו - כשהוא במים או בעציץ שאינו נקוב, ואחר כך מעבירים אותו לגינה יש למנות שנות ערלה מהנטיעה החדשה בגינה.
במקרה שלך, אני מציע לטעת את השתיל לפני ט"ו באב תשס"ה כדי ששנת תשס"ה תיחשב שנה ראשונה.
אם תעברו לאחר התאריך ט"ו באב ואי אפשר לטעת אותו לפני כן אפשר לדאוג שיהיה בתחתית העציץ נקב של 2 ס"מ ושהעציץ יהיה מונח על האדמה לפני התאריך ט"ו באב. גם במקרה זה אם תעבירי את השתיל ותדאגי שלא לפורר את גוש האדמה שנמצא מסביב לשתיל, מנין שנות הערלה יתחיל בתשס"ה אף שתטעי אותו בתשס"ו.

לגבי המשתלות העיקרון דומה. אפשר למנות את השנים שהשתיל במשתלה אך בכמה תנאים:
1. השתיל בעציץ או כלי שיש לו נקב של 2 ס"מ קוטר בתחתית הכלי.
2. העציץ או הכלי (עם השתיל) היה כל הזמן על האדמה ולא על משטח שחוצץ.
3. זהירות מהתפוררות הגוש.
אם אחד מהתנאים אינם מתקיימים או אינם ידועים בוודאות, יש למנות שנות ערלה מעת הנטיעה החדשה.

בברכת התורה והארץ,

יואל פרידמן

אתר המכון: