שמיטה

השאלה: שלום.
אשמח אם תוכלו להסביר לי מדוע גם היום הציונות הדתית דוגלת בהיתר המכירה שהרב קוק הוציא בשעתו רק משום המצב החמוור בארץ.
היום יש שפע ובטחון על אדמתנו (לפחות יש לנו ריבונות).
יש הרגשה בציונות הדתית של עשיית מצוות בצורה פושרת, בלי להט של עד הסוף, תמיד מתפשרים. מרוב פשרות, וחשיפה לתרבות החול, גם אנו נהיים כאלו.
תודה רבה!
רות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/1/2013 5:42:39 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

ההיתר הוצא בזמנו כדי לעזור לחקלאים יהודים לשמור על פרנסתם וקיומם, וכמו כן להציל את עם ישראל מאיסורים, שהרי רבים יעבדו גם ללא היתר, ולצורך הצלתם יצרו את היתר המכירה.
שפע הבטחון שיש לנו עדיין איננו מבטיח את פרנסת החקלאים היהודים, ומאד קשה לחקלאי שכל עבודתו בחקלאות או ביצוא פירות וירקות להפסיק את עבודתו וקשרי המסחר שלו. אין למצב הבטחוני כל קשר להיתר המכירה.
הציונות הדתית איננה דוגלת בהיתר המכירה, הציונות הדתית דוגלת בחזוק חקלאים וחקלאות יהודית, והדרך הטובה ביותר היא אוצרות ב"ד או קניה מאוצר הארץ.
היתר מכירה הוא אפשרות נוספת לחיזוק חקלאים וחקלאות יהודית, אולם גם הרב קוק זצ"ל טען שאם אפשר להסתדר ללא היתר מכירה עדיף, ובלבד שלא יפגעו החקלאים.