שנת המעשר

השאלה: שלום.אני גר במושב ויש לנו בגינה עצי פרי,תפוזים אשכוליות וכו'.1) האם שנת תשס"ה היא מעשר עני או שני ?
2)שתלתי ביום שישי האחרון 2 עצי מנגו אשר גדלו בתוך דלי ושתלתי אותם עם האדמה שהיתה בתוך הדלי.כמה שנים עורלה אני צריך לספור ועד מתי בדיוק?
3)רציתי לעשות מנוי של תרומות ומעשרות.מה הפרוצדורה?

התשובה

הרב יואל פרידמן | 2/1/2013 8:35:24 AM
בס"ד

שלום רב,

שנת תשס"ה בעיקרון היא שנת מעשר עני, אלא שלגבי עצי פרי התאריך הקובע הוא ט"ו בשבט, והשלב בפרי שקובע הוא חנטה. משמעות הדבר שרק פירות אשר חנטו לאחר ט"ו בשבט תשס"ה - דינם מעשר שני. כלומר במשך עוד כחמישה חודשים (עד שפירות אלו יבשילו) יש להפרש מעשר עני.

בכל מקרה לגבי תרומות ומעשרות ההנחיה היא שיש לומר בנוסח גם מעשר שני וגם מעשר עני, ובזה פוטירם את בעיית הנוסח (ולא של הנתינה), ולכן יש לומר 9/100 וכו' הרי הן מעשר שני... ואם הפירות הן משנת מעשר הרי כל מה שקראתי בשם מעשר עני הרי הן מעשר עני וכו' ואח"כ יש לחלל את המעשר שני.

2. יש לחכמות בעיקרון שלוש שנים מעת הנטיעה שלך ביום שישי, אלא א"כ ידוע בבודאות:
א. יש נקב של 2 ס"מ קוטר בתחתית הדלי.
ב. הדלי עמד כל הזמן שהיה במשתלה על הקרקע.
אם אין ידוע בוודאות יש כאמור למנות שנות ערלה מחדש מעת הנטיעה במקום החדש.

3. כדי לעשות מינוי לבית האוצר (קרן מעשרות) יש להתקשר לטל' 08-6847325 או לשלוח דוא"ל ל- mahon@inter.net.il

בברכת התורה והארץ וחנוכה שמח,

יואל פרידמן

אתר המכון: