עקירת עצי פרי

השאלה:

שלום רב, שאלתי היא בעניין עקירת עץ פרי, ואפצל את השאלה לשני חלקים: 1. ברשותנו עץ אשכוליות , פירות העץ אינם ערבים לחיכנו (יש להם מרירות מסוימת) ולכן איננו מטפחים או משקים את העץ, התוצאה היא שכל שנה נותרים הפירות על העץ עד שהם נושרים מאליהם. הדבר גורם שהחצר מתלכלכת בעשרות פירות רקובים שמעלים ריח רע ומושכים חרקים. האם הדבר מתיר את כריתת העץ? 2.בחצרנו ישנו שטח בגודל של 4 על 4 מטר, שגבוה הרבה משטח החצר, כך שהשטח לא יכול לשמש אותנו כחלק מהחצר, ולכן אנו רוצים להנמיך אותו. במרכז השטח הזה ישנו עץ פרי , כך שאם נשאיר את העץ על כנו, נצטרך לצקת סביבו גדר מבטון ע"מ להחזיק את האדמה שתחתיו. כמו"כ בגלל מבנה השטח, השארת העץ תקשה על עבודות יישור והכשרת השטח שסביבו ותייקר אותן. האם מותר לעקור את העץ כדי למנוע את ההוצאות הכרוכות בהשארתו? 3. האם בצירוף שני המקרים הנידונים הנ"ל יחד , יהיה הדבר מותר באופן מרווח יותר? תודה רבה וחילכם לאורייתא.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ז' אלול תשע"ז 22:47

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אין לעקור עץ בגלל שהבעלים אינם אוהבים את פירותיו.

ב. עקירה הותרה רק כשהדבר השני יקר יותר מהראשון, אבל כאן העץ יכול להמשיך לחיות כרגיל והבעלים רוצים לעשות שינוי שאיננו הכרחי אלא להרווחה בעלמא, על כן נראה שאסור לעשות כן.

ג. לא נראה להקל.

ד. אם אפשר לעקור ולטעת במקום אחר יש מקום לשקול ובייחוד שיעשה על ידי נכרי.