שימוש בפלסטיק- הבהרה

השאלה: שלום לכם בתגובה למאמרכם על הפלסטיק. ראיתי מאמר ב"מכון דוידסון" שנקיון הכלים הרב פעמים נושא גם הוא בנזק הכרוך עם חומרי הניקוי, ולר קל לשקול מה גרוע יותר, וכן תלוי בכמות השימוש. המאמר נשען על מחקרים רבים. מה דעתכם? בברכה

התשובה

הרב דוד אייגנר | ל' חשון תש"פ 10:10

ב"ה

שלום וברכה

בענין הפלסטיק, צריך להדגיש כי לכל שימוש בכל חומר שהוא ישנן השלכות סביבתיות החל מחומרי הגלם עבור בעיבודו, שיווקו ועוד. (לצורך הענין ברזל נכרה ממחצב= פוגע בסביבה הטבעית. צריך להוביל אותו= זיבום של משאית ההובלה. להתיך אותו בטמפרטורה גבוהה= חומרי בעירה, פליטות חומרים וכו', אך ברור הוא שהברזל הוא אחד החומרים החשובים ביותר כיום בעולם)

כך שבכל חומר שלא נשתמש בו תמיד תהיינה לו השלכות סביבתיות.

יחד עם זאת, לדעתנו השימוש הרב בפלסטיק, ואולי ביתר דגש השימוש החד פעמי בפלסטיק הוא בעייתי, זאת משום שהפלסטיק הוא הרי אחד החומרים המסחריים הצעירים ביותר, בסה"כ כ70 שנות שימוש. הוא מאוד זמין, זול (חומר הגלם הוא הרי הנפט) ונוח לעיבוד ולעיצוב בטמפרטורות נמוכות.

לכן יש לו בוודאי הרבה יתרונות.

אך יחד עם זאת, ואולי בשל זאת, ההשפעה הסביבתית שלו היא גדולה מאוד וכמות השאריות ש"מסתובבות" בעלם היא גדולה ופירוקו של החומר אינו נראה בעין, הדבר דורש התייחסות מהותית יותר מאשר לחומרים אחרים.

קראנו את המאמר של מכון דויסון . ברור שגם לכוסות זכוכית ישנן השלכות שונות ייצורן נקיונן וכו' אך עדיין למיטב הבנתנו ההשפעה זו אינה מגיעה לרמת ההשפעה המהותית שמשפיע הפלסטיק.

חשוב לנו להדגיש שלא אסרנו את השימוש בפלסטיק, אלא רק קראנו להפתחתה בשימוש. ולכל הדעות אם אתה לוקח כוס פלסטיק ומשתמש בה שימוש חוזר, לכל הדעות הפחתת משהו מהשימוש הכללי בפלסטיק בעולם.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר