שתילת עץ פרי בשטח ציבורי

השאלה:

מסביב לביתי יש ואדי גדול. השטח בבעלות מינהל מקרקעי ישראל.
ברצוני לשתול מספר עצים בצמידות לביתי אבל מעבר לשטח שבבעלותי.
אציין שהשטח מופקר לחלוטין ואנשים גם זורקים למקום זבל וחפצים ישנים.
אציין גם שערבים גרים בסמיכות ומשתמשים בשטחים לגידול עצי פרי שונים, למרות שהשטח אינו בבעלותם.
כמו כן, אין בכוונתי לייצור כל סוג של בעלות על הקרקע אלא רק להינות מהפירות שיגדלו עליו. אציין ששתילת העצים משבחת את הקרקע ואת הסביבה במקום.
המקום שברצוני לשתול אינו מיועד לבניה ואין עליו שום תוכניות.
שאלותי כדלהלן:
1. האם מותר לי לשתול שטח ציבורי כמו שתואר? באיזה מצבים מותר ובאיזה אסור?
2. מה דינם של פירות או ערבות שגדלים בשטחים מן הסוג הזה?
3. מה דין הפרשת תרומות ומעשרות לפירות אלו?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

אני מציע שתשלח מכתב למינהל מקרקעי ישראל שבאזור מגורך, תפרט את המקום והשטח, ובו תודיע להם שאינך שותל לבעלות אלא לשמירה עד שיצטרכו את הקרקע, כתב זה כדאי לשמור עותק ממנו ברשותך. לאחר מכן אם יענו בסרוב אסור לשתול שם אבל אם לא יגיבו (וברור שהמכתב התקבל) תוכל לטעת במקום על פי דין, שנתנו לך חזקת תשמישים מסוימת לתקופה מסוימת, ועל כן לא יהיה בכך גזל וכן תוכל לשתול שם ערבות וכ'ו' ולהשתמש גם בסוכות, מכיוון שהכל נעשה ברשות, וכן לעניין תרו"מ, אבל ביכורם לא תוכל להביא שאין זה "אדמתך".