האם מותר לקצר את הקינות?

השאלה:

לכבוד הרב,
ישנם כאלה שרוצים לקצר את הקינות בתשעה באב ולומר רק קינות נבחרות בנימוק שהן ארוכות ולא מובנות ואנשים שיוצאים באמצע . האם ראוי אמנם לקצר בקינות או אולי הדבר אסור משום שיש בזה שינוי סדרי התפילה?

התשובה

הרב יעקב אריאל |

כשם שמותר להוסיף ויש מגדולי הדור האחרון שחברו קינות על השואה כמו"כ מותר לקצר ולומר רק חלק מהקינות. אולם מן הראוי שיתקיימו כמה תנאים לכך:

א. שתהא על כך החלטה ציבורית ולא יוזמה פרטית וההחלטה הציבורית תהיה מדעת רוב הציבור.

ב. במידה ויש רב לבית הכנסת ההחלטה לקצר ולהחליט אלו קינות תאמרנה ועל אלה ידלגו תהיה בהתיעצות עמו ואם אין רב תחליט ועדה שיושבים בה אנשים המבינים את הקינות ומכירים את רוח הציבור.
יש כ-40 קינות, חציין הראשון בדרך כלל קשה (הן של הקליר) החצי השני בדרך כלל קל יותר. כמו"כ מומלץ לבחור קינה קשה וללמוד אותה עם כל הציבור.