פרסום הנס בחנוכה

השאלה:

מצד אחד מדברים גבוהה על פרסום הנס וחשיבותו. להלכה ולמעשה, ההדלקה תחומה לחצי שעה בערב, ותחומה לבית. ז"א חשיפה מוגבלת מאוד מאוד. זה די עומד בסתירה למגמת פרסום הנס, כאילו יש "מעצורים". למה ומדוע? מה איפוא סברת פרסום הנס בחנוכה?
השאלה מכוונת דווקא לרבני מכון התורה שמתעסקים בהלכה על בסיס קבוע.

התשובה

הרב יואל פרידמן | 3/7/2013 12:47:26 PM

בס"ד

שלום רב,

נאמר בגמ' שבת כא שיש להדליק נר חנוכה על פתח ביתו מבחוץ, ובשעת הסכנה מניחה על פתח ביתו מבחוץ, וכן נפסק בשולחן ערוך או"ח סי' תרעא. וראה מה שכתב מרן הרב קוק זצ"ל בעולת ראיה, שבשעת הסכנה, קרי שנות הגלות שאין העולם מסוגל לקבל ולקלוט את אורה של ישראל ואף ישראל אינה מקרינה כדבעי, אנחנו מתכנסים בתוך עצמנו פנימה ומדליקים את הנר של ביתנו.
בימים אלו שב"ה חזרנו לארצנו, ואין שעת הסכנה ואין מפריעים למי שרוצה להדליק בחוץ, מן הראוי להדליק על פתח הבית מן החוץ, ואכן רבים וטובים מדליקים בתוך אשישיות ומתקני זכוכית על פתח הבית, ובע"ה ע"י זה תרבה אורה בישראל.

בברכת התורה והארץ וחנוכה שמח,

יואל פרידמן

אתר מכון התורה והארץ