אמירה ומחשבה בנדבות הקדש

השאלה: שלום כבוד הרב שמרתי 1600 שקלים לכבוד כיפורים לכבוד לקיים מצוות לקניית עליות בכיפור הצלחתי ברוך השם לתרום 600 ונשאר 1000 כי היה הצעות גבוהות בעליות שאנשים הציאו השאלה היא מה לעשות עם הכסף שנשאר? מותר לקנות ציצית קטן, ולתת לצדקה? אני חושב שזה נדר והיה אתרת נדרים אותו זמן הייתי ליד ההיכל בלי סידור שהתחילו את אתרת הנדרים פשוט הייתי ושמעתי, מה לעשות עם הכסף שנשאר? תודה מראש!

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ה תשרי תשפ"ג 16:13

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

אדם שמייחד כסף לצדקה לעניים או לתרומה לבית הכנסת אינו יכול להשתמש בו למצוות אחרות. ויש אומרים שכך הדין אף אם אדם חושב וגומר בליבו בלי לעשות מעשה.

אולם במקרה שלך כוונתך בשמירת הכסף לטובת בית הכנסת, הייתה באם תצליח לקנות את המצוות (פתיחת ההיכל, הוצאת ספר תורה, עלייה מפטיר וכדו'). ולכן אינך מחוייב לתת את הכסף לא לבית הכנסת ולא לצדקה אלא להשתמש בו לכל צרכיך.

למרות זאת לפנים משורת הדין, כיוון שחשבת לתת את הכסף לטובת בית הכנסת והיה נראה שהערכת שתזכה לקנות מצוות בכסף הזה, מן הראוי לתת את זה לצרכי צדקה ולא להשאיר אותו אצלך.

חשוב לציין שאמירת "כל נדרי" בכל מקרה אינה פוטרת נדרי צדקה. כי כל מטרתה בין השאר להתיר לציבור אמירות ששכחו מהם ולא זכרו אותם על מנת שלא יעכבו את כפרתם. אך היא אינה פוטרת את האנשים מלפרוע נדרי צדקה וכדו' שהם ידועים להם.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב