הלכות יום כיפור חלק ב'

השאלה:

שאלות ותשובות קצרות שנשאלו הרב יהודה הלוי עמיחי ורבני מכון התורה והארץ בנושאי יום כיפור, חלק ב'.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ערב יום הכיפורים תשע"ב

שאלה 7:

נולדה לנו בת לפני כחודשיים , לתינוקת רגישות לחלבון חלב ולכן לא ניתן לתת לה מטרנה ותחליפי חלב למיניהם והיא יונקת בלבד (100% הנקה). האם אשתי צריכה לצום ביום כיפור?

תשובה:
לפי הבנתי האשה איננה חולה אלא אשה בריאה שמניקה והחשש שמא לא יספיק חלב לתינוקת ומאידך שמא יגמר החלב במהלך הצום. נראה שכיוון ששאלתך הוקדמה הרי שיכולים לאגור חלב כבר כעת על מנת שיהא זמין במשך הצום, ולא תצטרך להניק כל הזמן, מאידך צריך לדאוג שהחלב לא יפסק במהלך היום הקדוש, על כן על אשתך לשכב לנוח בבית, ועליך לסייע בידה, ואי"ה באופן זה יהא מספיק חלב לתינוקת ומאידך אצל האמא לא ייבש החלב. אולם אם למרות הכל יש התייבשות אפשר להתחיל לשתות פחות פחות משיעור (כ - 35 סמ"ק) כל 5 דקות.
לשאול רב.

שאלה 8:

אני מעוניינת לדעת האם אישה בהריון חייבת לצום ביום כיפור, אני בתחילת חודש שביעי והבנתי שאם אצום עלול להיות מצב שזה יגרום לצירים מוקדמים. יש לציין שאני מאוד רוצה לצום ולהשתדל בע"ה לעשות את כל המאמצים כדי שזה יעבור בשלום.

תשובה:
אשה בהריון שמצבה הבריאותי טוב ואין לה סיבוכים אחרים-צריכה לצום. מומלץ לה לנוח הרבה ולא להתאמץ בהליכה אלא להיות כל הזמן בחדרים ממוזגים. כדאי למדוד בערב יום כיפר כמות של 44 סמ"ק ולסמן בכוס, שאם חלילה לא תרגיש האשה טוב כגון סחרחורות וכדו´, תוכל לשתות 44 סמ"ק כל 9 דקות, תוכל לשתות גם דברים מזינים כגון מיץ ענבים וכדו´.

שאלה 9:

האם מותר לקחת גלולות למניעת הריון גם ביום כיפור, אני לוקחת אותם באופן רציף וקבוע, יש לציין שלקיחת הגלולה היא ללא שתיית מים.

תשובה:
אפשר לקחת כדור ללא מים. ואם אי אפשר ללא מים אפשר לקחת אותם עם מים מרים (שנמהלו עם מלח וכדו´) שאין מהם הנאה וללחלח את הכדור ולבלוע.

שאלה 10:

הנני אם לתינוק בן חמישה חודשים היונק הנקה מלאה. ביומיים האחרונים בני חלה בוירוס הגורם להקאות, וכתוצאה מכך הוא יונק פחות וחלק ממה שיונק מקיא. ביומיים אלו אני חשה במיעוט חלב, אך בינתיים מאחר והצריכה שלו ירדה זה מספק אותו. החשש שלי הוא לגבי צום ביום הכיפורים שיגרור מיעוט חלב חמור יותר ואשר לא יספק גם את הצרכים המועטים של בני. אם לא ישתה יש חשש גדול שיתייבש, ובהתחשב בעובדה שגם כך הוא חולה זה עלול להחמיר את מצבו. ההוראה המפורשת מהרופאה שלו הייתה להמנע ככל האפשר מהתייבשות. בנוסף אני חוששת שמיעוט חלב ביום כיפור יגרור אולי הפסקת הנקה או ירידה להנקה חלקית. נדבר שהתאמצתי מאוד להמנע ממנו.

תשובה:
בערב הצום תשתי ותאכלי דברים עם סוכרים (מיץ ענבים, דבש וכדו´), ביום הכיפורים תנוחי היטב ולאחר מכן אם תרגישי שיש ירידה בחלב אפשר לשתות עד 44 סמ"ק כל תשע דקות. גם השתיה ביום הכיפור עדיף שתעשה עם מיץ ענבים וכו´.  צריך להימנע ממצב של התייבשות החלב או התינוק חלילה.

שאלה 11:

מזה יומיים אני חולה בשפעת. היום כבר ללא חום. ברצוני לצום,-האם אוכל להשתמש ביום הכיפורים במשאף לאף? באיזה מצב (מלבד חום) כדאי להפסיק את הצום?

תשובה:
א. אפשר להשתמש במשאף לאף.

ב. אפשר להפסיק את הצום כאשר יש סחרחורות וחולשה הגורמת לשכיבה מוחלטת, ואז אפשר לשתות בשיעורים, דהיינו עד 44 סמ"ק כל 9 דקות.

שאלה 12:

אני מאושפזת בשבוע 22 עם פתיחה של1.5 ס"מומחיקה חלקית של הצוואר. אני עם תפר ויש לי התכווצויות וחשש להפלה. האם לשתות ולאכול בשיעורים או האם מותר לי לאכול כרגיל? ואם כן, האם יש לנהוג כשבת? (קידוש, שלוש סעודות).

תשובה:
צריך לשאול את הרופא מה עמדתו. בכל אופן נראה שבשיעורים ג"כ תוכלי להגיע לכמות הנוזלים שאת צריכה, על כן שתי עד 40 סמ"ק (כרבע כוס) כל 5 דקות. ואכילה עד 30 סמ"ק (פרוסה רגילה) כל 9 דקות. אין עושים קידוש אולם בברכת המזון מוסיפים רצה, יעלה ויבא. אין חובת שלש סעודות. במוצאי יום הכיפורים הבדלה.

שאלה 13:

השאלה שלי האם מותר/נכון לקיים תפילות של יום כיפור המביעות בקשת סליחה גם בימי חולין?

תשובה:
בודאי שאסורה כל אמירת ברכה, אלא כנראה השאלה היא לגבי פיוטים, האם מותר לאמרם בימות החול.
נראה שאם אדם צריך לעורר את זכרון ירושלים וכדו´ יכול להשתמש בפיוטים אלו, כפי שכותב האדר"ת שכאשר ראה שלא מצטער מספיק על חרבן ירושלים הוסיף פיוטים מתפילות ג´ רגלים, ושאר חגים. כל זה נעשה על מנת לעורר את הרגש. ברור שפיוטים שקשורים ליום עצמו אין להם שייכות לימים אחרים.